Kedja eller borg?

plane-78115_1280

Sitter och förbereder undervisning och inser det kluriga i ordet tro. Det är viktigt ord – det är ju genom tron vi får gemenskap med Gud, nu och i evigheten. Men det är också ett problematiskt ord – därför att det lurar oss att fokusera på oss själva. Tro blir i våra huvuden oftast ett verb (verb är sånt som man kan göra – springa, hoppa, tuta, köra) och inte ett substantiv (substantiv är namn på ting – till exempel boll och ring) Tron blir nåt jag gör. Och med tanke på hur viktig tron är… så hänger en hel del ansvar på mig. Kanske ser vi vår tro (och därmed vår räddning) som en kedja där jag är en länk. Men hur var det nu… en kedja är ju inte starkare än dess svagaste länk va? Hjälp! Inte konstigt vi inte känner frid eller jubel!

Jag gillar ordet tillit bättre… lite för att det är ett palindrom (ni vet, sirap i paris och sånt) men mest för att det lättare sätter fokus på den man litar på istället för på en själv. Och sån är ju den tro som bibeln talar om!

Det avgörande är inte trons kvalitét utan vem tron riktar sig emot. Det är lite som att sätta sig i ett flygplan. Det kanske kan kännas läskigt. Vi kanske tvivlar på OM det funkar. Vi kan fundera på HUR det funkar (rekommenderas inte under själva flygningen!) Men faktum är att det inte spelar nån som helst roll – allt hänger på flygplanet!

Som kristen är du ombord på ett flygplan som tar dig till gemenskap med Gud och till evigt liv. Visst kan man hoppa av… men om du kommer fram eller inte har ingenting att göra med hur stark tillit du har till flygets flygförmåga, om du kan redogöra för aerodynamiken under vingarna, hur glad du känner dig över att sitta där, om du äter upp den slajmiga maten som serveras eller om du beter dig som en gangster ombord…  utan allt hänger på flygplanet! Detta är evangeliet: genom dopet och tron är du ombord på Kristus-flyget!

”Vår Gud är oss en mäktig borg” skrev Martin Luther en psalm som heter. Han visste ju inte vad flygplan var för nåt men han menar nog samma grej. Och borg är ju egentligen en bättre bild. Flygplan kan störta men det kan inte Jesus.

Det är lite skillnad på en borg och en kedja där jag är den svagaste länken.

Frid! //Jakob

Publicerad i blogg, nyheter, Ungdomssekreterarna
One comment on “Kedja eller borg?
  1. Rakel Smetana skriver:

    Tack Jakob för goda och kloka reflektioner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*