PULS 2017

Seminarier

Seminarium kommer hållas torsdag och lördag eftermiddag.

ETT LIV VÄRT ATT LEVA – Gunilla Ludvigsson

I detta seminarium kommer Gunilla berätta om sin lillebror Andreas som har Downs Syndrom och hur det är att vara syster till en person med denna diagnos. Det blir en personlig berättelse som också tar upp fakta och olika frågeställningar kring Downs Syndrom. Det kommer bli diskussioner och reflektioner kring de etiska frågorna som har med människovärde att göra, t.ex. fosterdiagnostik, abort, rätten att leva osv. Välkommen till ett spännande, och högst relevant seminarium i dagens samhälle!

HELGELSE – Daniel Hermansson

Välkommen till ett seminarium som kommer att utforska frågor som: Vad är helgelse? Hur blir en person helgad? Vad gör vi och vad gör Gud i processen? Om det är ett samarbete, hur ser det då ut? Vad är målet för helgelsen? Dessa och liknande frågor kommer att beröras när vi undersöker det kristna budskapet om Guds kärleks förvandlande kraft och Hans stora nåd.

ATT JAGA DRÖMLIVET ELLER GE UPP DET FÖR JESUS – Miriam Svensson

Möjligheterna att upptäcka och utforska livet har aldrig varit så stora som nu, men samtidigt som drömmen om det perfekta livet lockar kallar Jesus oss att ge upp den drömmen för hans vägar. Vad innebär det att ge upp sitt liv för Jesus? Varför ska vi göra det? Och vad händer när vi ger upp allt för honom?

VAR JESUS FEMINIST? – Hanna Hagström

Under detta seminarium kommer vi att samtala kring genusdebatten med utgångspunkt i hur Jesus bemötte kvinnor och män.
Seminariet hålls vid två tillfällen. På torsdagen är alla välkomna och med högt i tak dryftar vi allt från trafficking och förtryck till kvotering och lika löner. På lördagen seminariet kommer hållas med bara tjejer och har fokus på hur man som tjej kan bemöta genusrelaterat förtryck och kränkningar.

 

HUR KAN JAG TRO PÅ BIBELN? – Johannes Jansson
Ett seminarium om Bibelns trovärdighet handlar i princip alltid om Bibelns tillkomst och bevarande ur ett historiskt perspektiv. I det här seminariet ska vi därför testa att gå bortom detta och utforska andra aspekter av Bibelns trovärdighet. Hur kan vi lita på Bibeln när det står om övernaturliga saker i den? Är inte Bibeln full av motsägelser? Och hur kan vi tro på en bok som innehåller så mycket provocerande saker? För om Bibeln inte är sann så är vår tro byggd på en lögn, och då borde du ligga på Ängelholmsplayan istället för att vara här på Puls.

 

MÄNNISKOHANDEL IDAG OCH DET KRISTNA KALLET ATT STÅ UPP MOT SOCIALA ORÄTTVISOR – Paulina Bolton

Verksamheten Noomi driver ett skyddat boende för kvinnor som överlevt människohandel för sexuella ändamål, samt ett uppsökande arbete i gatumiljö och på internet för att nå kvinnor i sexhandeln med erbjudande om stöd och hjälp. Seminariet kommer att handla om Guds kall till oss att stå upp emot orättvisor och för de människor som blir förtryckta, för de som inte har en egen röst att höja. Att våga ta risker och välja att gå in i mörka situationer för våra medmänniskors skull. Du kommer också att få höra mer om hur vi på Noomi arbetar och om hur människohandelssituationen ser ut i Sverige.

BÖN – VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ SPÄNNANDE MED BÖN? – David Bennsten
När Jesus gick här på jorden så märkte hans lärjungar att det var väldigt viktigt för Jesus att be. Tillslut orkade de inte längre med att bara Jesus skulle be, utan de utbrast: Herre, LÄR OSS ATT BE! Så det gjorde Jesus. Han sa, Vår Pappa, du som är i himlen… osv.
Detta blir ett seminarium utifrån detta perspektiv på bön, att vi har en Pappa i himlen som älskar oss och hur spännande och viktigt det är att vi precis som de första lärjungarna är ivriga att lära oss det som verkade vara det allra viktigaste för Jesus, nämligen att umgås med sin pappa!
Vi ska helt enkelt utgå från den klassiska bönen Fader Vår och sedan gräva djupare i detta med vad det innebär att vara ”Pappa Guds” barn.